Rola systemów ERP w działalności przedsiębiorstw oraz kierunki ich rozwoju - Szweda, Franciszek; Iwanek, Jarosław (The Role of ERP Systems in the Activities of Enterprises and Their Development Trends, 2009)
Wdrożenie systemu ERP w każdym nowocześnie funkcjonującym przedsiębiorstwie wydaje się dzisiaj naturalne, chociaż nie zawsze jest jasny sposób, w jaki system ERP przynosi ewidentną korzyść ekonomiczną i organizacyjną przedsiębiorstwu. Na przestrzeni lat systemy wspomagające zarządzanie przedsiębiorstwem sięgały do coraz to nowszych obszarów organizacji przedsiębiorstw i ich rozwój był ściśle powiązany z oczekiwaniami biznesowymi kierownictw tych przedsiębiorstw. Artykuł na przykładzie systemu klasy ERP Impuls, autorstwa Biura Projektowania Systemów Cyfrowych, przedstawia kilka konkretnych funkcjonalności systemu, przynoszących mierzalne i niemierzalne efekty wdrożenia systemu ERP w przedsiębiorstwie. Jednocześnie artykuł wskazuje kierunki rozwoju systemów ERP, uwzględniając zmieniające się oczekiwania użytkowników systemów i systematyczne pojawianie się nowych technologii związanych z pozyskiwaniem informacji, przetwarzaniem informacji oraz sposobem ich udostępniania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 417-429
Keywords: ERP; BI; zarządzanie; optymalizacja; planowanie