Implementacja standardu ITIL w małych i średnich przedsiębiorstwach branży IT - Sitarska, Monika (Implementation of ITIL Standard in Small and Medium Enterprises in It Sector, 2009)
Artykuł ten poświęcony jest analizie wybranych aspektów wspierania zarządzania usługami IT poprzez zastosowania światowych standardów i dobrych praktyk biznesowych (ITIL − Information Technology Infrastructure Library) oraz systemów BI. Autorka podejmuje także próbę analizy, w jakim stopniu standardy te i oprogramowanie mogą mieć zastosowanie w firmach branży IT sektora MŚP. Sektor MŚP w Polsce rozwija się bardzo szybko w ostatnich latach. Jest to jeden z powodów, dla których inwestycje w IT w tym sektorze są coraz większe. Przedsiębiorstwa MŚP inwestują zarówno w infrastrukturę technologiczną, jak i w oprogramowanie i szeroko rozumiane usługi IT. Dlatego też warto jest poddać analizie, na ile standardy światowe i realizowane w korporacjach mogą mieć zastosowanie w tym sektorze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 341-351
Keywords: usługi IT; standard ITIL; dostarczenie usług (service delivery); wsparcie usług (service support); procesy IT