Decyzje finansowe w gospodarstwach domowych i ich racjonalność - Białowąs, Sylwester (Rationality and Household Decision Making, 2009)
Na podstawie przeprowadzonej krytycznej analizy literatury przed badaniami postawiono następujące hipotezy: H1: Wśród gospodarstw domowych można wyróżnić grupy różniące się strukturą wpływów decyzyjnych. H2: Istnieją statystycznie istotne różnice między wyróżnionymi segmentami w zakresie preferowania instrumentów (w zakresie ich oceny). H3: Oceny (zachowania) są racjonalne (w sensie racjonalności metodologicznej). Wyniki prezentowanych analiz pochodzą z badań przeprowadzonych przez autora na reprezentatywnej próbie wielkopolskich gospodarstw domowych w 2007 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 86, s. 242-250