Modelowanie endogenicznej akumulacji kapitału ludzkiego w procesie wzrostu gospodarczego - Dokturno, Zbigniew (Modelling of Endogenous Accumulation of Human Capital in the Process of Economic Growth, 2009)
Współczesny paradygmat gospodarowania w odniesieniu do gospodarek zarówno rozwiniętych, jak i opóźnionych gospodarczo zakłada występowanie czynnika produkcji - kapitału ludzkiego. Ta stosunkowo nowa kategoria czynnika produkcji umożliwia rozwiązanie wielu istotnych problemów współczesnego gospodarowania w postaci wyczerpywalności zasobów, zapewnienia ciągłości wzrostu gospodarczego, nowych obszarów tworzenia wartości dodanej itd. Wprowadza także wiele trudności w obszarze modelowania wzrostu gospodarczego wynikających ze specyfiki tego rodzaju kapitału. W artykule przedstawiono syntezę jednego z głównych podejść w sferze modelowania endogenicznej akumulacji kapitału ludzkiego w postaci modelu endogenicznego wzrostu gospodarczego Mankiwa-Romera-Weila.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 128-140
Keywords: endogeniczny wzrost gospodarczy; kapitał ludzki; akumulacja kapitału; kapitał intelektualny