Podstawy zarządzania w organizacjach wirtualnych - Pańkowska, Małgorzata; Sroka, Henryk (Management Bases of Management in Virtual Organizations, 2009)
Współcześnie rozwijane organizacje wirtualne są rozpoznawalne jako organizacje sieciowe, rozproszonego przetwarzania informacji, ulegające przekształceniu w organizacje płaskie, federacyjne i heterarchiczne. W opracowaniu dokonano analizy rozważań istotnych dla zarządzania organizacjami wirtualnymi. Przedstawiono problemy takie, jak: generowanie systemu wartości, monitorowanie wykonania pracy, znaczenie władzy poziomej i umów biznesowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 296-303
Keywords: organizacja wirtualna; kontrola; władza organizacyjna; umowy biznesowe