Możliwości zastosowań technologii informacyjnych w małych i średnich przedsiębiorstwach - Nowicki, Adam (Possibilities of Information Technology Application in Small and Medium Enterprises, 2009)
Działalność współczesnych przedsiębiorstw związana jest z koniecznością stosowania technologii informatycznych (Information Technology − IT), które są przeznaczone do obsługi procesów informacyjnych i zasileniowych (materialno-energetycznych) oraz systemów komunikacji. Rozwój IT pozwala na integrację procesów informacyjnych realizowanych na wszystkich poziomach strukturalno-funkcjonalnych przedsiębiorstwa. Stosowane w praktyce IT przyczyniają się do symbiozy różnych klas systemów informatycznych zarządzania (SIZ) z systemami sterowania produkcją i systemami usługowymi w zakresie handlu, dystrybucji i zaopatrzenia. W coraz większym stopniu zaspokajane są potrzeby otoczenia adresowane do konkretnych podmiotów gospodarczych, w tym do małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Zgodnie z przyjętymi założeniami badawczymi celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie szerokiego spektrum technologicznego wspomagania działalności MŚP o charakterze produkcyjnym. W pierwszej kolejności określony zostanie zakres pojęciowy IT i próba ustalenia cech rozważanej technologii. Następnie wskazane zostaną obszary strukturalne przedsiębiorstwa. Zasadniczą częścią rozważań będzie przyporządkowanie odpowiednich IT, które będą technologicznie wspomagać wyróżnione obszary strukturalne przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 264-277
Keywords: technologie informacyjne; zasoby przedsiębiorstwa; obszary strukturalne przedsiębiorstwa