Możliwości wykorzystania zintegrowanych systemów informatycznych klasy ERP w procesie podejmowania decyzji w małych i średnich przedsiębiorstwach - Leszczyńska, Maja (Package ERP Systems in the Process of Making Decisions in Small and Medium Enterprise, 2009)
Na polskim rynku przez ERP powszechnie rozumie się zintegrowane ze sobą systemy i aplikacje wspierające zarządzanie procesami biznesowymi. Oferowane na rynku systemy obejmują szerokie spektrum funkcjonalności: zarządzanie produkcją i logistyką, zarządzanie finansami, kadrami i płacami oraz relacjami z klientem. Polskie firmy niezależnie od branży przywiązują coraz większą wagę do rozwiązań informatycznych, poszukując na rynku systemów zintegrowanych lub rozwiązań integrujących posiadane przez nie aplikacje wspierające konkretne obszary działalności. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie możliwości zastosowania zintegrowanych systemów klasy ERP w procesach decyzyjnych małych i średnich przedsiębiorstw, z uwzględnianiem zarówno specyfiki tego procesu, jaki samego oprogramowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 190-204
Keywords: systemy ERP; małe i średnie przedsiębiorstwa; proces decyzyjny