Przegląd wybranych koncepcji pozyskiwania informacji o otoczeniu przedsiębiorstwa - Jelonek, Dorota (Review of Selected Concepts of Enterprise Environment Information Gathering, 2009)
W artykule zaprezentowano wybrane metody pozyskiwania informacji o otoczeniu przedsiębiorstwa: analizę konkurencji, wywiad konkurencyjny, wywiad gospodarczy, monitorowanie otoczenia oraz wywiad społeczny. Scharakteryzowano wpływ czynników informacyjnych na monitorowanie otoczenia. Opisano świadomość informacyjną i ekspozycję na informacje obserwatorów otoczenia oraz otwartość na otoczenie i klimat informacyjny przedsiębiorstwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 55, s. 112-121
Keywords: monitorowanie otoczenia; analiza konkurencji; wywiad konkurencyjny; wywiad gospodarczy; wywiad społeczny