Vozroždenie stroitel'stva - zalog aktivizacii latvijskoj ekonomiki - Fiodorova, Svetlana; Mikheeva, Valentina (The revival of construction activity in Latvia as a guaranty of activation of the Latvian economy, 2010)
W obecnej, kryzysowej sytuacji ekonomicznej na Łotwie szczególnie ważne jest, aby efektywnie wykorzystać zasoby endogeniczne. Należy zatem przeanalizować i ocenić podstawowe kierunki rozwoju, problemy i potencjał podstawowych gałęzi gospodarki. W opracowaniu rozpatruje się problemy i perspektywy budownictwa jako działu gospodarki narodowej. Celem jest przedstawienie propozycji pozwalających budownictwu wyjść ze stagnacji, tak aby się stało „kołem zamachowym” łotewskiej gospodarki. Budownictwo Łotwy potrzebuje pomocy, a szczególnie ważne są zamówienia ze strony państwa oraz dużych samodzielnych wewnętrznych korporacji. W artykule zamieszczono konkretne przykłady warunkujące odrodzenie budownictwa, przyczyniające się do wzrostu aktywności całej gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 271-278