Rola europejskiej polityki spójności w krajowej i regionalnej polityce rozwoju - Kudełko, Joanna (The Influence of the European Cohesion Policy on Polish Development Policy, 2010)
W artykule wskazano na rolę, jaką europejska polityka spójności odgrywa w krajowej i regionalnej polityce rozwoju. Omówiono istotę polityki spójności, a następnie wykazano, jak duży wpływ wywiera ona na politykę rozwoju w Polsce, realizowaną na szczeblu krajowym i regionalnym. Jednym z najważniejszych zadań jest zwiększenie roli krajowej polityki rozwoju, która powinna wiązać i koordynować działania sektorowe państwa z działaniami na poziomie regionów. Wobec dominującej roli polityki spójności w polityce regionalnej powinno dążyć się do zwiększenia udziału w niej kraju i samorządów regionalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 223-232
Keywords: polityka spójności; polityka rozwoju; polityka regionalna; cohesion policy; development policy; regional policy