Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 i jego znaczenie w podnoszeniu konkurencyjności regionu - Dziembała, Małgorzata (Regional Operational Programme for Śląskie Voivodeship for the Years 2007-2013 and Its Significance for Increasing the Region's Competitiveness, 2010)
Po uzyskaniu przez Polskę członkostwa w UE polskie regiony korzystają z pomocy finansowej z funduszy UE przekazywanych w ramach programów operacyjnych rozwoju regionalnego. W regionalnych programach operacyjnych na lata 2007-2013, przygotowanych dla każdego z województw zostały nakreślone priorytety rozwojowe uwzględniające specyfikę danego regionu. W artykule przedstawiono regionalny program operacyjny województwa śląskiego na lata 2007-2013, dokonując identyfikacji priorytetowych kierunków wsparcia oraz wskazano na jego znaczenie w kontekście wzmacniania czynników konkurencyjności regionu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 195-209
Keywords: polityka spójności UE; regionalny program operacyjny; konkurencyjność regionów