Transeuropejskie sieci energetyczne elementem infrastruktury spójności europejskiej - Dobroczyńska, Agnieszka; Juchniewicz, Leszek (Trans-European Energy Networks as an Element of European Infrastructure Cohesion, 2010)
Wdrożenie idei spójności europejskiej byłoby niepełne bez osiągania celów polityki energetycznej, w tym stworzenia konkurencyjnego rynku zapewniającego bezpieczeństwo energetyczne w długiej perspektywie i sprzyjającego energii „ekologicznej". Potrzebna jest do tego odpowiednia infrastruktura techniczna nie tylko w poszczególnych państwach, ale również w wymiarze wspólnotowym. Zespoleniu krajowych sieciowych systemów energetycznych służą m.in. transeuropejskie sieci energetyczne (TEN-E). W artykule przedstawiono koncepcję TEN-E, funkcje i narzędzia realizacji w kontekście sytuacji na unijnym rynku energii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 185-194
Keywords: spójność europejska; wspólny rynek energii; transeuropejskie sieci energetyczne