Regiony międzymetropolitalne a efekty polityki spójności w Polsce - Heffner, Krystian (Inter-Metropolitan Regions and the Effects of Cohesion Policy in Poland, 2010)
W Polsce przy pogłębiającym się zróżnicowaniu regionów dystans rozwojowy tracą województwa bez dużych ośrodków miejskich (regiony międzymetropolitalne). Polityka spójności, jakkolwiek nie daje jednoznacznych efektów, jest realnym sposobem na wyrównywanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego regionów. W regionach metropolitalnych rozwój kumuluje się w ich centrach, a wypłukiwanie zasobów stopniowo przekształca oddalone obszary w wewnątrzregionalne peryferie. Racjonalna polityka spójności „osłabia" siły prowadzące do polaryzacji rozwoju, jednak ciągle znajduje się pod presją inicjatyw włączających te struktury w układy oddziaływania metropolii. Strategiczna interwencja w regionach międzymetropolitalnych umożliwia umacnianie ich stopniowo marnotrawionego potencjału rozwojowego oraz „drenowanego" zewnętrznie zasobu konkurencyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 163-184
Keywords: rozwój regionalny; region międzymetropolitalny; metropolie; "Bielbaw"; obszary strategicznej interwencji