Czy w Polsce występuje paradoks innowacji? - Szostak, Ewa (Is There Innovation Paradox in Poland?, 2010)
Treścią rozważań jest analiza stopnia konwergencji polskiej gospodarki z gospodarką UE-27 pod względem polityki innowacyjnej, a szczególnie analiza krajowego systemu edukacyjnego. Rozważania te są podporządkowane priorytetom polityki UE po roku 2013, nadal podkreślającym rolę wiedzy, innowacji i postępu technologicznego w rozwoju gospodarczym państw i regionów. Na podstawie tych rozważań sformułowano kierunki zmian, konieczne w gospodarce krajowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 152-162
Keywords: gospodarka oparta na wiedzy; kształcenie ustawiczne; edukacja; wiedza