Regionalna polityka innowacyjna : bilans dziesięcioletnich doświadczeń - Nowakowska, Aleksandra (Regional Innovation Policy : Review of the Ten-Year Period, 2010)
Regionalna polityka innowacyjna jest stosunkowo nowym obszarem aktywności władz samorządowych. Budowanie zdolności innowacyjnych polskich regionów nie jest procesem oddolnym i wynikiem reorientacji polityki regionalnej. Jest to raczej konsekwencja integracji europejskiej oraz ogromnych możliwości finansowania działań w tej sferze. Artykuł stanowi próbę bilansu dziesięcioletnich działań podejmowanych w ramach regionalnej polityki innowacyjnej. Na podstawie własnych badań dokonano charakterystyki i oceny tej polityki. Wskazano kluczowe bariery budowania zdolności innowacyjnych polskich regionów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 144-151
Keywords: polityka regionalna; innowacje; polityka innowacyjna