Zjawisko narastania długu publicznego w krajach UE - Baran, Bernadeta (The Issue of Increasing Public Debt in the EU Countries, 2010)
Wysoki dług publiczny w krajach UE nie jest zjawiskiem nowym (w 1999 roku wspólną walutę przyjęło 11 krajów ze średnim poziomem zadłużenia publicznego wynoszącym 69% PKB) i od dawna stanowi przedmiot szczególnego zainteresowania, głównie ze strony Komisji Europejskiej. Problem narastającego zadłużenia wyostrzył jednak kryzys gospodarczy, który rozpoczął się w 2008 roku. Wysokie deficyty budżetowe w krajach UE (będące skutkiem słabnącego tempa wzrostu gospodarczego i licznych działań dyskrecjonalnych) przyczyniły się do znacznego wzrostu wskaźników długu publicznego, które osiągnęły poziom dotychczas nienotowany. W połączeniu z problemami związanymi ze starzejącym się społeczeństwem stawiają państwa Unii Europejskiej przed ogromnym wyzwaniem reformy finansów publicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 131-143
Keywords: dług publiczny; kryteria konwergencji; kryzys finansowy; budżetowe skutki kryzysu; stabilność finansów publicznych w UE