Rynki pracy w Unii Europejskiej w warunkach kryzysu gospodarczego : wnioski dla polityki spójności - Maleszyk, Piotr (Labour Markets in the European Union under the Conditions of Economic Crisis : Conclusions for Cohesion Policy, 2010)
W artykule dokonano analizy sytuacji na rynkach pracy UE w warunkach kryzysu gospodarczego. Z badań wynika, że w fazie kryzysu na rynkach pracy nie nastąpiła istotna zmiana dysproporcji między starymi a nowymi państwami członkowskimi. Zarówno w grupie starych, jak i nowych członków UE występują znaczne różnice w skali negatywnych zmian, mierzonych stopą zatrudnienia i bezrobocia. Porównując wzrost gospodarczy ze zmianami zatrudnienia i bezrobocia obu grup państw, wskazano na ryzyko, że rynki pracy nowych państw członkowskich mogą reagować z większym opóźnieniem na pogorszenie koniunktury gospodarczej. Poprawa koniunktury może nie wystarczyć do wzrostu zatrudnienia i redukcji bezrobocia. Optymalnym narzędziem do osiągnięcia tego celu jest strategia elastycznego bezpieczeństwa, wspierana instrumentami polityki spójności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 118-130
Keywords: rynki pracy w UE; kryzys gospodarczy; polityka spójności