Przestrzenne zróżnicowanie aktywności kobiet w Polsce na poziomie lokalnym w kontekście polityki równości - Dołzbłasz, Sylwia (Spatial Diversity of the Activity of Polish Women at the Local Level in the Context of Policy of Equality, 2010)
Celem pracy jest analiza przestrzennego zróżnicowania aktywności kobiet na płaszczyźnie gospodarczej i politycznej w Polsce na poziomie gmin. Do analizy wykorzystano następujące wskaźniki w ujęciu dynamicznym: stopa bezrobocia kobiet, wskaźnik zatrudnienia kobiet, udział radnych kobiet w ogólnej liczbie radnych. Na podstawie badań można stwierdzić, iż rynek pracy kobiet wykazuje zróżnicowanie przestrzenne w Polsce w ujęciu lokalnym. Widoczne są wyraźne prawidłowości, przy czym w dużej mierze aktywność kobiet jest limitowana ogólną dostępnością do lokalnego rynku pracy. Struktury przestrzenne charakteryzują się dużą stabilnością w czasie. W przypadku partycypacji kobiet we władzy lokalnej prawidłowości są mniej wyraźne, ale zaznacza się nieco lepsza sytuacja w Polsce zachodniej i północnej oraz generalnie wyraźny wzrost aktywności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 107-117
Keywords: gender; polityka równości; poziom lokalny