Sytuacja kobiet na rynku pracy w kontekście spójności społecznej i gospodarczej regionów Unii Europejskiej - Cieśla, Agnieszka (Women's Situation in the Labour Market in the Context of the Social and Economic Cohesion of Regions of the European Union, 2010)
Sytuacja poszczególnych grup społecznych na rynkach pracy państw członkowskich Unii Europejskiej ulega przemianie przede wszystkim pod wpływem zmian społeczno-gospodarczych. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza sytuacja kobiet na lokalnych rynkach pracy, na których to w dalszym ciągu występuje dyskryminacja pracowników ze względu na płeć. Wszystko to sprawia, iż szczególnie ważne stają się wszelkie programy europejskie, dające szansę kobietom w małych i średnio rozwiniętych miasteczkach i wsiach na zdobywanie nowych umiejętności, dokształcanie oraz pomoc i dofinansowanie przy zakładaniu małych przedsiębiorstw handlowo-usługowych. Jedynie wspólne działanie na rzecz zmniejszania dysproporcji pomiędzy poszczególnymi euroregionami pozwoli w przyszłości osiągnąć zamierzone cele społeczno-gospodarcze Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 97-106
Keywords: rynek pracy; spójność społeczno-gospodarcza; Unia Europejska