Zróżnicowania wewnątrzregionalne w Polsce a polityka spójności : ujęcie dynamiczne - Raczyk, Andrzej (The Shaping of Intraregional Differences in Poland and the Cohesion Policy : the Dynamic Approach, 2010)
Głównym celem pracy była analiza kształtowania zróżnicowań intraregionalnych poziomu rozwoju gospodarczego w województwach Polski w latach 2000-2007. Badanie przeprowadzono w układzie gmin (NUTS-5). Przebieg procesów polaryzacji wewnątrzregionalnej może sugerować, iż był on wynikiem dwóch zasadniczych zjawisk: upodabniania się gmin o średnim i niskim poziomie rozwoju ekonomicznego oraz dynamicznego wzrostu w obrębie jednostek o najwyższym poziomie rozwoju. W efekcie tego zasadniczym czynnikiem wpływającym na konwergencję (dywergencję) intraregionalną w wymiarze przestrzennym był zasięg obszarów aktywności gospodarczej oraz tempo ich wzrostu w relacji do pozostałych obszarów danego regionu. W konsekwencji w skali kraju można było obserwować występowanie procesów zarówno konwergencji, jak i dywergencji wewnątrzregionalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 52-65
Keywords: zróżnicowania wewnątrzregionalne; spójność; poziom lokalny