Klasyfikacja regionów UE ze względu na dynamikę rozwoju gospodarczego - Markowska, Małgorzata; Strahl, Danuta (The Classification of EU Regions with Regard to Economic Development Dynamics, 2010)
Artykuł prezentuje wyniki badań dotyczące oceny rozwoju europejskiej przestrzeni regionalnej ze względu na dynamikę PKB per capita w latach 1996-2006. Badania przeprowadzono dla regionów szczebla NUTS-2 państw Unii Europejskiej z wykorzystaniem metody klasyfikacji pozycyjnej oraz strukturalnej miary dynamiki rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 41-51
Keywords: dynamika rozwoju; regiony NUTS-2; klasyfikacja ze statystyką pozycyjną