Postrzeganie rozwoju regionów przez politykę spójności Unii Europejskiej - Klamut, Mirosława (Perspective of the Regional Development in Cohesion Policy of the European Union, 2010)
Opracowanie analizuje zmieniające się uwarunkowania realizacji polityki spójności Unii Europejskiej na przełomie okresu 2004-2007. Autorka identyfikuje czynniki, które spowodowały konieczność podjęcia reformy polityki spójności w latach 2005-2006. Wprowadzona reforma przyczyniła się do zwrócenia większej uwagi członków Unii Europejskiej na wzrost gospodarczy, podnoszenie konkurencyjności oraz innowacyjności. Autorka bada konsekwencje wprowadzenia reformy dla realizacji traktatowych zobowiązań polityki spójności, wykorzystując doświadczenia zarówno „starych", jak i „nowych" członków Unii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 95, s. 13-29
Keywords: polityka spójności; polityka regionalna; polityka konkurencji; strategia lizbońska