Teoretyczne podstawy polityki konkurencji Unii Europejskiej - Olipra, Łukasz (Theoretical Basis of the European Union's Competition Policy, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie o teoretyczne podstawy polityki konkurencji Unii Europejskiej. W literaturze przedmiotu rozpowszechnione jest przekonanie, że to koncepcja konkurencji zdolnej do działania J.M. Clarka jest jej teoretycznym fundamentem. W artykule zostało również postawione pytanie, czy takie twierdzenie jest słuszne. Przedstawiono też w zarysie ogólną problematykę teorii konkurencji. Następnie autor dokonuje przeglądu różnych koncepcji polityki konkurencji. Na początku przedstawiony został podział na politykę konkurencji w znaczeniu wąskim i szerokim, dalej zaprezentowane zostały strukturalne i behawioralne aspekty polityki konkurencji, a następnie instytucjonalne i ewolucyjne teorie polityki konkurencji oraz rozróżnienie na prewencyjną i korekcyjną politykę konkurencji. Ostatnia część artykułu przedstawia zarys polityki konkurencji Unii Europejskiej. W podsumowaniu autor zawarł wnioski wypływające z przedstawionych rozważań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 172-187
Keywords: konkurencja; teoria konkurencji; polityka konkurencji; prawo konkurencji; reguły konkurencji Unii Europejskiej