Polski handel międzynarodowy owocami i ich przetworami w latach 2000-2007 - Urban, Stanisław (Polish International Trade of Fruit and Fruit Preserves between 2000 and 2007, 2009)
W artykule przedstawiono udział Polski w handlu międzynarodowym owocami i ich przetworami w latach 2000-2007. W okresie tym rośnie zarówno eksport owoców i ich przetworów, jak i ich import. Szczególnie duży jest wzrost importu przetworów owocowych. Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej podniosło wzrost jej udziału w handlu międzynarodowym owocami, a zwłaszcza ich przetworami. Głównymi partnerami Polski w handlu owocami są państwa UE 15. Rosną też obroty z państwami WNP (Rosja, Ukraina i Białoruś). Polska osiąga w handlu owocami ujemne saldo obrotów, a w handlu przetworami owocowymi saldo ma wartość dodatnią.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 160-171
Keywords: eksport; import; handel międzynarodowy; owoce; przetwory owocowe