Czynniki wpływające na poziom długu publicznego w Polsce, Czechach i na Węgrzech - Baran, Bernadeta (Factors Determining the Level of Public Debt in Poland, the Czech Republic and Hungary, 2009)
W ciągu ostatnich lat w Polsce, Czechach i na Węgrzech zmieniał się poziom zadłużenia publicznego, a swój wpływ zaznaczyły nie tylko saldo pierwotne, ale także wspólne oddziaływanie stopy procentowej i wzrostu gospodarczego oraz tzw. dostosowania stanów i przepływów. Jest to oznaką systematycznego i strategicznego ich wykorzystania do wpływania na poziom długu publicznego. Ze względu na trwałe występowanie w badanych krajach deficytu budżetowego, niezbędne jest nie tylko stałe finansowanie wynikające z potrzeb pożyczkowych państwa, ale też takie finansowanie, które w jak najmniejszym stopniu obciąży budżet dodatkowymi kosztami związanymi z obsługą zadłużenia. Dzięki dostępnym metodom i środkom możliwe są działania polegające na kształtowaniu poziomu i struktury długu (rodzajowej i według wierzycieli) oraz struktury przepływów finansowych wynikających z istnienia długu w taki sposób, aby wiązały się z nim jak najmniejsze koszty przy akceptowalnym poziomie ryzyka.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 108-117
Keywords: dług publiczny; czynniki zmian poziomu zadłużenia; budżetowe kryteria konwergencji