Rynek pracy i polityka zatrudnienia w wybranych krajach i regionach Unii Europejskiej - Surygała, Katarzyna (Labour Market and Employment Policy in Chosen Countries and Regions of the European Union, 2009)
W Unii Europejskiej podejmowane są działania mające na celu zwiększenie poziomu zatrudnienia i poprawę wydajności pracy. Wyższa jakość pracy sprzyja wzrostowi konkurencyjności unijnej gospodarki względem innych gospodarek i tworzeniu lepszych warunków życia jej mieszkańcom. W artykule przedstawiono zmiany, jakie zaszły w Unii Europejskiej w kwestiach zatrudnienia, podejmowane inicjatywy i regulacje w tym zakresie. Przeanalizowano także wskaźniki istotne z punktu widzenia polityki rynku pracy, takie jak poziom bezrobocia, stopa zatrudnienia, średni tygodniowy czas pracy czy wysokość wynagrodzenia za wykonywaną pracę. Omówiono w skrócie instrumenty i instytucje wspierające działania podejmowane w celu poprawy sytuacji na unijnym rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 69-88
Keywords: polityka zatrudnienia; rynek pracy; poziom zatrudnienia; stopa bezrobocia; instrumenty wsparcia polityki zatrudnienia