Sektor usług i jego rola w tworzeniu miejsc pracy w Unii Europejskiej - Węgrzyn, Grażyna (Services Sector and its Role in Job Creation in the European Union, 2009)
Celem opracowania jest pokazanie dynamiki i struktury zatrudnienia w sektorze usługowym w krajach Unii Europejskiej. W krajach rozwiniętych obserwuje się permanentny wzrost znaczenia sektora usług, przy jednoczesnym zmniejszaniu się znaczenia sektora rolniczego i utrzymywaniu się na w miarę stabilnym poziomie znaczenia przemysłu. Obecnie sektor usług jest najbardziej dynamicznym sektorem pod względem tworzenia miejsc pracy. We wszystkich państwach członkowskich sektor usług stanowi zdecydowanie największy udział w zatrudnieniu - od ponad 80% w Wielkiej Brytanii i Luksemburgu do nieco poniżej 56% ogółu zatrudnionych w Polsce i Słowenii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 59-68
Keywords: sektor usług; zatrudnienie