Cele i metody realizacji polityki spójności w krajach Unii Europejskiej - Klamut, Mirosława (The Goals and Methods of Realization of the Cohesion Policy of the European Union, 2009)
Problematyka opracowania dotyczy zagadnień osiągania celów polityki spójności Unii Europejskiej, wpisującej się w założenia programowe strategii lizbońskiej. Autorka uznaje, że polityka spójności Unii w okresie 2007-2013 staje się ważnym instrumentem umożliwiającym przyspieszenie procesu konwergencji regionów unijnych. Rozważania autorki koncentrują się na doświadczeniach trzech grup krajów. Pierwszą z nich stanowią kraje wybrane spośród najsłabszych członków Unii, drugą grupę tworzą kraje wysoko rozwinięte, a trzecią kraje o znacznym zróżnicowaniu poziomu i dynamiki rozwoju regionów. W opracowaniu porównano proces budowy strategii rozwojowych regionów w każdej z tych grup z dwóch punktów widzenia: identyfikacji problemów, które w każdym z krajów uważa się za najważniejsze do rozwiązania, oraz wyboru instrumentów, które uznaje się za najskuteczniejsze w procesie osiągania celów strategii lizbońskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 72, s. 25-45
Keywords: hipoteza konwergencji; polityka regionalna; dysproporcje terytorialne; polityka spójności