Strefa euro a globalizacja stosunków finansowych - Pera, Jacek (The Euro Zone and the Globalization of Financial Relations, 2009)
Przybliżono problemy dotyczące globalizacji międzynarodowych stosunków i rynków finansowych. Pokazano rolę euro kolejno jako waluty: rezerwowej, zaczepu, interwencyjnej, inwestycyjnej, fakturowania i transakcyjnej. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 166-178