EBOR i UE jako organizacje wspierające rozwój rynków PE/VC w wybranych państwach UE - Panenka, Alicja (The EBOR and EU as Organizations Supporting the Development of Venture Capital/Private Equity Markets in Selected EU Member Countries, 2009)
Przeanalizowano formy partnerstwa publiczno-prywatnego oraz wielkość zainwestowanych w Polsce, Czechach i na Węgrzech środków, które przyczyniły się do rozwoju rynków private equality / venture capital. Szczegółowej analizie zostały poddane projekty realizowane przez dwie międzynarodowe organizacje: Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju oraz Europejski Fundusz Inwestycyjny. Okres objęty badaniem to lata 1991-2007. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 157-165