Geneza i podstawy liberalizacji rynku usług transportu lotniczego w Unii Europejskiej - Olipra, Łukasz (The Origins and Course of the Process of Air transport Liberalization in the EU, 2009)
W artykule dokonano przeglądu inicjatyw Komisji Europejskiej dotyczących sektora transportu lotniczego od wczesnych lat 60. aż do lat 80. Przedstawiono orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości w sprawie Nouvelles Frontieres oraz akty prawne uchwalane w kolejnych etapach procesu liberalizacji w tzw. pakietach. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 148-156