Ocena oddziaływania niektórych programów i planów na środowisko w świetle postanowień dyrektywy 2001/42/WE - Kras, Andrzej Jan (Environmental Assessment Procedure in the Light of Directive 2001/42/WE, 2009)
Efektywna polityka ekologiczna stanowi jeden z najważniejszych celów Unii Europejskiej. W związku z tym coraz większą uwagę koncentruje się na wstępnej ocenie wpływu na przyrodę przedsięwzięć, które maja być realizowane. W artykule omówiono główne cechy dyrektywy 2001/42/WE, która jest głównym aktem prawnym w sprawie oceny oddziaływania na środowisko. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 140-147