Integracja krajów Europy Środkowo-Wschodniej z Unią Europejską w świetle efektu Balassy-Samuelsona - Kotliński, Kamil (The Central and East European States Integration with the EU in View of Balassa-Samuelson Effect, 2009)
W oparciu o teorię Balassy-Samuelsona, została przedstawiona integracja gospodarcza wśród krajów bardziej i mniej rozwiniętych. Efekt Balassy-Samuelsona jest wymieniany jako jeden z najważniejszych argumentów przeciwko uzyskania statusu państwa członkowskiego Unii Gospodarczej i Walutowej. Można przypuszczać, że efekt Balassy-Samuelsona pojawia się w tych krajach, gdzie istnieje stały kurs walutowy. Kraje Europy Środkowej i Wschodniej stosowały różne reżimy walutowe. Dlatego autor przedstawia związek między rodzajem kursu walutowego, a wielkością efektu Balassy-Samuelsona. Stwierdzono, że nie było związku pomiędzy wyborem systemu wymiany i wielkością efektu Balassy-Samuelsona. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 123-129