Instytucjonalne uwarunkowania wspólnego rynku energii vs UGW i reszta unijnej gospodarki - Dobroczyńska, Agnieszka (Institutional Framework of Single Energy Market Versus Economic and Monetary Union and EU Economy, 2009)
Trwają intensywne poszukiwania nowych rozwiązań niezbędnych do sfinalizowania wspólnego rynku energii elektrycznej i gazu, bez którego nie będzie pełnego wewnętrznego rynku towarów i usług. Przedstawiono ewolucję funkcji i formy organów regulacyjnych za pomocą tzn. trzeciego pakietu legislacji energetycznych, którego celem jest wspieranie zmian w funkcjonowaniu krajowych organów regulacyjnych oraz powołanie Agencji ds. Współpracy Organów Regulacji Energetyki. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 71, s. 74-83