Zastosowanie mikroekonometrycznych modeli zmiennych dychotomicznych w badaniach preferencji i ich estymacja w programie R - Bąk, Andrzej (An Application of Microeconometric Dichotomous Variables Models in the Research of Preferences and Their Estimation Using R Program, 2009)
Celem artykułu jest wskazanie (na przykładach empirycznych) możliwości wykorzystania modeli z dychotomiczną zmienną objaśnianą w analizie preferencji konsumentów. Omówiono w nim podstawowe założenia estymacji modeli dwumianowych z wykorzystaniem koncepcji uogólnionych modeli liniowych, a także model klas ukrytych szacowany na podstawie binarnych zmiennych obserwowanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 84, s. 57-67
Keywords: badania preferencji; mikroekonometria; modele zmiennych dycnoto-micznych