Regulacje zawodu księgowego w propozycjach krajowych oraz rozwiązaniach międzynarodowych - Zuchewicz, Joanna (Regulations Regarding the Profession of an Accountant in Domestic Proposals and International Solutions, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest analiza proponowanych rozwiązań w zakresie regulacji zawodu księgowego, podjętych przez SKwP, oraz regulacji zastosowanych w wybranych krajach Unii Europejskiej. Problematyka ta nabiera szczególnego znaczenia z punktu widzenia oczekiwań pracodawców zatrudniających księgowych na podstawie umów cywilnoprawnych oraz dużego grona interesariuszy informacji zawartych w raportach generowanych przez system rachunkowości oraz w sprawozdaniach finansowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 70, s. 174-181