Koncepcje wyceny w świetle rachunkowości islamskiej - Adamek, Jacek (Valuation Concepts in View of Islamic Accounting, 2009)
Postrzegając rachunkowość islamską, jako odrębny, historycznie i kulturowo umocowany model rachunkowości, warto w tym miejscu pokusić się o rozpoznanie jego założeń, filozofii i praktyki, często nie rozumianej przez cywilizację zachodu, której elementem jesteśmy. Przyjmując powyższe założenia, formułuje się cel artykułu, którym jest próba ukazania koncepcji wyceny wykorzystywanej w rachunkowości islamskiej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 70, s. 136-144