Ubezpieczenia a reguły islamu - Kurek, Robert (Insurance versus Principles of Islam, 2009)
Celem tego opracowania jest przeanalizowanie przyczyn i powodów, dla których tradycyjne ubezpieczenia nie odpowiadają islamskim regułom, a także charakterystyka technik i form ubezpieczeniowych, które traktowane są jako dopuszczalne i zgodne z zasadami wiary. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 70, s. 98-106