Kontrola wewnętrzna w towarzystwie funduszy inwestycyjnych - Krawiec, Wojciech (Internal Control in an Investment Company, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie zmian w systemie kontroli wewnętrznej, jakie nastąpiły w związku z nowelizacją ustawy z dnia 27 maja 2004 r. o funduszach inwestycyjnych oraz wydaniu do tej ustawy przepisów wykonawczych. W części pierwszej przedstawione zostaną zmiany w art. 48 tej ustawy odnoszące się do systemu kontroli wewnętrznej. W części drugiej natomiast scharakteryzowane zostaną cele kontroli wewnętrznej oraz cele wdrażania systemu nadzoru zgodności z prawem działalności towarzystwa. W ostatniej części opracowania wskazane zostaną: tryb, warunki i szczegółowy zakres działania kontroli wewnętrznej w towarzystwie oraz tryb, warunki i szczegółowy zakres działania w towarzystwie systemu nadzoru zgodności z prawem działalności towarzystwa. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 70, s. 78-89