Przesłanki zadłużenia się jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Babczuk, Arkadiusz (Economic Reasons of Creation Municipal Debt in Poland, 2009)
Celem niniejszego opracowania jest diagnoza przesłanek zaciągania długu samorządowego w Polsce. W części pierwszej przedstawiono przegląd przesłanek wskazujących na zasadność korzystania z przychodów zwrotnych w gospodarce finansowej jednostek samorządu terytorialnego. W kolejnym rozdziale wskazano cel i przyjętą metodę badawczą. W ostatnim rozdziale omówiono uzyskane wyniki badania empirycznego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 70, s. 9-24