Płynność finansowa a rentowność finansowa sektorów niefinansowych w Polsce - Szczepaniak, Piotr (Financial liquidity and financial profitability of non-financial sectors in Poland, 2009)
Rentowność i płynność finansowa to cele przedsiębiorstwa, które mogą być sprzeczne. Osiągnięcie jednego z nich warunkuje jednak osiągnięcie drugiego. Autor artykułu próbował ustalić siły zależności liniowej między rentownością finansową a płynnością finansową. Na potrzeby analizy związków posłużono się współczynnikiem korelacji liniowej Pearsona. Badaniu poddano wskaźnik rentowności kapitałów własnych i wskaźniki płynności finansowej. Z przeprowadzonych badań wynika, że w większości sektorów występuje wyraźna, choć umiarkowana zależność liniowa między ocenianymi wskaźnikami. Słowa kluczowe: rentowność finansowa, płynność finansowa, współczynnik korelacji liniowej Pearsona
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 152-161
Keywords: rentowność finansowa; płynność finansowa; współczynnik korelacji liniowej Pearsona