Metody prognozowania preferencji ujawnionych i wyrażonych - Bartłomowicz, Tomasz (Methods of Revealed and Stated Preferences Forecasting, 2009)
W artykule zaprezentowano wybrane metody prognozowania preferencji, uwzględniając podział tych ostatnich na preferencje ujawnione oraz preferencje wyrażone. Wskazując podstawowe charakterystyki wybranych metod, przedstawiono potencjalną przydatność poszczególnych grup metod prognozowania (m.in. wymagania, ograniczenia dotyczące poszczególnych rodzajów preferencji). Tym samym wytypowano narzędzia będące propozycją metod (technik) prognozowania preferencji ujawnionych oraz preferencji wyrażonych. Słowa kluczowe: prognozowanie, preferencje ujawnione, preferencje wyrażone
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 141-151
Keywords: prognozowanie; preferencje ujawnione; preferencje wyrażone