Ekonometryczna analiza konwergencji regionów krajów Unii Europejskiej na podstawie danych panelowych - Bal-Domańska, Beata (Econometric Analysis of Convergence of the European Union Countries' Regions Based on Panel Data, 2009)
W artykule poruszono problem oszacowania modeli konwergencji. Scharakteryzowano w nim wybrane metody estymacji dynamicznych modeli w odniesieniu do danych panelowych spośród technik estymacji opierających się na uogólnionej metodzie momentów (estymator pierwszych różnic - UMM Arellano i Bona - oraz systemowy estymator - UMM Blundella i Bonda). Ponadto podjęto próbę oceny otrzymanych wyników w odniesieniu do modeli konwergencji zbudowanych dla regionów szczebla NUTS2 państw Unii Europejskiej. Słowa kluczowe: dane panelowe, konwergencja, regiony, dynamiczne modele dla danych panelowych, estymatory systemowy UMM
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 47-57
Keywords: dane panelowe; konwergencja; regiony; dynamiczne modele dla danych panelowych; estymatory systemowy UMM