Zastosowanie analizy dyskryminacyjnej do profilowania segmentów europejskiej przestrzeni regionalnej - Sobczak, Elżbieta (The Application of Discrimination Analysis for Profiling Segments in the European Regional Space, 2009)
Cele opracowania to wykorzystanie deskryptywnej analizy dyskryminacyjnej do identyfikacji zmiennych profilowych przyczyniających się do największego zróżnicowania segmentów oraz określenie ich profili. Podstawę badań stanowią wyniki segmentacji regionalnej ze względu na poziom i dynamikę rozwoju gospodarczego bazujące na podziale krajów Unii Europejskiej na jednostki administracyjne NUTS 2. Zestaw „kandydatek” na zmienne profilowe obejmuje wybrane wskaźniki konkurencyjności. Słowa kluczowe: analiza dyskryminacyjna, segmentacja regionalna, profilowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 65, s. s. 11-22
Keywords: analiza dyskryminacyjna; segmentacja regionalna; profilowanie