Rozmiary i algorytmy podziału publicznego wsparcia rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich - Misiąg, Jan; Misiąg, Wojciech (Amount and Algorithms of the Distribution of Public Support for Agriculture and Rural Development, 2023)
Celem artykułu jest oszacowanie rozmiarów wsparcia udzielanego ze środków publicznych na finansowanie zadań dotyczących rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, identyfikacja zasad zarządzania publicznymi środkami na rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich oraz ocena sposobu podziału i wykorzystania środków na rolnictwo i rozwój obszarów wiejskich z punktu widzenia skuteczności i efektywności interwencji publicznej. Badanie oparte zostało na analizie krytycznej krajowej oraz unijnej legislacji w odniesieniu do rolnictwa oraz obszarów wiejskich, a także analizie sprawozdań finansowych budżetu państwa, budżetu środków europejskich, jednostek centralnych i jednostek samorządu terytorialnego. Wyniki badania, opracowane według przygotowanej metodologii, szacują roczne wsparcie rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce na poziomie około 45-55 mld zł w zależności od roku. Poziom wsparcia jest mocno skorelowany z kalendarzem wieloletnich budżetów Unii Europejskiej. Największa część wsparcia związana jest z dotowaniem systemu ubezpieczeń społecznych rolników oraz dopłatami bezpośrednimi. Badanie oparto na wypracowanej wcześniej metodologii, pozwalającej na ocenę skali pomocy publicznej kierowanej do rolnictwa oraz rozwoju obszarów wiejskich. Agregacja wydatków publicznych z różnych źródeł pozwala na szersze spojrzenie na całość wsparcia. Wartością dodaną jest możliwość prowadzenia dalszych badań z wykorzystaniem wyników prezentowanych w niniejszym opracowaniu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 81-95
Keywords: rozwój obszarów wiejskich; wsparcie publiczne; finanse publiczne; rural development; public support; public finance