Kapitał wspólnot lokalnych i jego akumulacja - Krakowiak-Drzewiecka, Monika; Kristof, Agnieszka (Capital of Local Communities and Its Accumulation, 2023)
Celem artykułu jest rozpoznanie sposobu analizy kapitału wspólnoty lokalnej (gminy) oraz jego akumulacji z wykorzystaniem studium przypadku. Przyjęto, że kapitał wspólnoty lokalnej tworzy 7 składowych kapitałów: naturalny, ludzki, kulturowy, społeczny, polityczny, finansowy i infrastrukturalny, a jego akumulacja przyczynia się do rozwoju społeczno-gospodarczego gminy oraz poprawy standardu życia jej mieszkańców, co z kolei przekłada się na zwiększenie jej atrakcyjności i konkurencyjności. Empiryczną realizacją przyjętego celu było opracowanie studium przypadku projektu „Aktywne Zabrze”. Powstało ono z wykorzystaniem wywiadu bezpośredniego przeprowadzonego z organizatorem projektu oraz informacji ze źródeł wtórnych. Identyfikacja kapitałów wspólnoty wykorzystywanych w projekcie „Aktywne Zabrze” oraz ich wzajemnych interakcji pozwoliły na wyciągnięcie wniosku, że rozwój poszczególnych typów kapitałów oraz interakcje, do jakich między nimi dochodzi, są decydujące dla akumulacji w każdym z typów oraz dla kapitału gminy w ogóle.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 60-70
Keywords: wspólnota lokalna; kapitał; akumulacja kapitału; local community; capital; capital accumulation