Determinanty ryzyka finansowego w systemie gmin w Polsce - Burzyńska, Dorota (Financial Risk Determinants in the System of Communes in Poland, 2023)
Celem opracowania jest weryfikacja czynników ryzyka finansowego w systemie gmin w Polsce. Zagadnienia zawarte w artykule są podstawą do uświadomienia sobie potrzeby i możliwości zarządzania ryzykiem finansowym w gminie. Problem nabiera istotnego znaczenia w aspekcie zarządzania ryzykiem w jednostkach samorządowych w okresie kryzysu gospodarczego. W artykule poddano analizie piśmiennictwo z danego zakresu oraz wykorzystano technikę wywiadu kwestionariuszowego dla potwierdzenia istniejących w praktyce czynników ryzyka finansowego. Badanie potwierdza występowanie w praktyce najistotniejszych czynników ryzyka finansowego w gminach w Polsce, a także konieczność zarządzania ryzykiem finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 30-39
Keywords: ryzyko; ryzyko finansowe; zarządzanie ryzykiem; risk; financial risk; risk management