Wpływ zarządzania łańcuchem wartości na kształtowanie grup strategicznych w sektorze polskich banków spółdzielczych - Adamczyk, Artur (Impact of Value Chain Management on the Formation of Strategic Groups in the Sector of Polish Cooperative Banks, 2023)
Celem artykułu jest zastosowanie analizy czynnikowej do badania sektora banków spółdzielczych przy wykorzystaniu teorii dotyczących grup strategicznych oraz teorii łańcucha wartości sformułowanej przez Portera. Do badań ilościowych wykorzystane zostały dane 325 banków spółdzielczych działających na terenie Polski za okres 2008-2020. Przy ich użyciu zobrazowano zmiany zachodzące w bankach spółdzielczych na tle sytuacji makroekonomicznej, a także zilustrowano rozpiętość działań biznesowych prowadzonych przez poszczególne podmioty. Zastosowanie analizy czynnikowej pozwoliło wyodrębnić 11 faktorów, których interpretacja przynosi bardziej syntetyczną wiedzę o realizowanej strategii przez poszczególne banki. Szczególne znaczenie mają cztery odkryte zmienne określające politykę produktową banku, które zostały wykorzystane do wyodrębnienia grup strategicznych w sektorze banków spółdzielczych. Uzyskane wyniki umożliwiają pogłębioną analizę modeli biznesowych banków spółdzielczych. Pozwalają również na budowanie ocen skuteczności realizowanej strategii rynkowej i efektywnościowej dla poszczególnych grup strategicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 2, s. 1-12
Keywords: łańcuch wartości; bank spółdzielczy; grupy strategiczne; analiza czynnikowa; value chain; cooperative bank; strategic groups; factor analysis