Rządy prawa a rozwój gospodarczy - Kwaśnicki, Witold (Rule of Law and Economic Development, 2009)
W artykule podjęto próbę analizy idei rządów prawa oraz relacji pomiędzy różnym stopniem realizacji zasady rządów prawa a szybkością rozwoju gospodarczego. Omówiono różne rozumienie terminu "rządy prawa". Zwrócono uwagę, że rządy prawa nie muszą być rozumiane jako rządy prawa stanowionego (ustanawianego przez państwo). Podano przykład Somalii jako społeczeństwa, w którym panują rządy prawa, choć od 1991 r. społeczeństwo somalijskie funkcjonuje bez rządu i państwa (w rozumieniu kultury Zachodu). Przedstawiono wyniki badań różnych zespołów badawczych, dotyczących zależności pomiędzy jakością rządów prawa a rozwojem gospodarczym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 128-149
Keywords: rządy prawa; jakość rządzenia; wzrost gospodarczy; wolność gospodarcza