Państwo jako podmiot gospodarujący w ujęciu neoinstytucjonalistów i nowej ekonomii instytucjonalnej - Fiedor, Bogusław (State as Economic Subject : Neo-institutionalists Versus New Institutional Economics, 2009)
Artykuł rozpoczyna krótka analiza różnic teoretycznych i metodologicznych między ekonomią neoinstytucjonalną (ENI) a nową ekonomią instytucjonalną (NEI), pojmowaną jako neoklasyczna teoria instytucji. W rekonstrukcji roli państwa jako podmiotu gospodarującego w ujęciu NEI przyjęto neoklasyczną tezę, że w rozpatrywaniu funkcji i celów państwa należy uwzględniać koszty i korzyści osiągane przez poszczególnych uczestników "gry regulacyjnej" i działań na rzecz stabilizacji makroekonomicznej. Autor krótko przedstawia ekonomiczną teorię państwa Buchanana, a w części podsumowującej zwraca uwagę na metodologiczne aspekty różnicy między ENI oraz NEI w sposobie ujmowania państwa jako podmiotu gospodarczego: ujęcie normatywno-teleologiczne versus ujęcie pozytywne (ekonomiczne).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 91-107
Keywords: rynek; państwo; nowa ekonomia instytucjonalna; ekonomia neoklasyczna; nowa ekonomia polityczna; ekonomiczna teoria państwa